Februari 2020
Hej alla!
Här är den typiska februari månaden igen, massor med sjukdomar och ledigheter. Ändå hann vi göra ganska många aktiviteter.
Första februari veckan fokuserade vi på Allemansrätten med hela gruppen och gick på tipspromenad. Äldsta barnen hjälpte sina yngre vänner och de berättade då svaren och varför det var så. Barnen lär sig otroligt mycket av varandra, de äldre blir otroligt omhändertagande och empatiska för de yngre och de yngre får bra förebilder att ta efter.
Vi har även jobbat lite med ”hitta vilse” och ”112”. Vi har lärt oss om hur man gör om man kommer vilse…
Vecka 5 och 6 har vi fokuserat om vänskap. Under samlingarna har vi pratat om hur man kan bli en bra kompis och vi har läst kompis böckerna, här är några kommentarer från barnen.
”inte puttas”, ”inte boxa varandra”, ”inte göra illa någon kompis”
”om man inte tar sakerna från en kompis, då blir man en bra kompis”
Vi har också bakat kärleks kakor och bjöd alla efter Klapp o klang.
Vi hann också ha grupperna några gånger under månaden.
Tema gruppen tittade på hur vissa djur i vår skog bor. Igelkotten, ekorren, skatan, räven, älgen och kaninerna. Dagen därpå såg de skatbon i flera träd, kul att se hur de snappar upp nya kunskaper.
Mattegruppen läste böckerna sortera och mönster samt provade på att göra mönster med blandat material hemifrån och från skogen.
Språkgruppen har fortsatt leka med färger och vi har letat efter olika färger i skogen. Knacka på-böckerna är poppis i språkgruppen just nu.
Jag och min grupp har även jobbat med de djuren som lever i Sveriges skog som älg, björn, hare, räv, ekorre. Vi har läst och lyssnat böcker, kollat korta videoklipper om de djuren. Vi har också fokuserat på djurens fotavtryck och provade göra fot avtryck med leksaks djur.
Denna månad har vi jobbat bokstaven ”B” och ”C” och börjat träna på att skriva sitt namn dem som har visat intresse…
Barnen har hittat is bitar ute och då började vi diskutera om hur det blir is, vad händer om vi tar in is bitarna, är de is bitarna smutsiga eller rena, kan man äta dem…. Sedan tog vi med oss några isar bitar in och observerat.
Månadens sista två dagar fick vi lite snö, det är lite sent med bättre än ingenting. De har lekt mycket ute med snön, åkt skärtlappar och ville inte komma in Jag har passat på och försökt locka barnens intresse genom att ta ut två glas som vi fyllde ena med lös snö och det andra med hårt packat snö! Varför blev det inte mer vatten, varför är det mindre vatten i glaset med lös snö och varför är det mer vatten i glaset med den packade snön?????
Den 11/2 gick vi på föreläsning om Polyglutt. Polyglutt är ett digitalt verktyg för att arbeta språkutvecklande i förskolan med hundratals bilderböcker som vi använder oss av nu. Föreläsning som handlade om litteratur, högläsning och boksamtal i förskolan. Den var väldigt bra, Agneta Edwards, litteraturpedagog berättar att 80% av vårt ordförråd kommer från litteratur och endast 20% från muntligt tal. Ordförrådet skiljer mellan 5000 ord hos ett “språksvagt” barn och upp till 20000 ord för ett “språkstarkt” barn.
Teatern för barn födda 2016 vi skulle varit på den 20/2 blev inställd p.g.a. sjukdom och nya datumet är 19/3.
Kommande aktiviteter:
12, 19, 26/3: Dansprojekt f-2015 kl 9.00–9.40 i Kultur huset
19/3: Teater ” om igen” f- 2016